Klantacceptatie Nieuwe klant? Breng deze 5 financiële ratio’s in kaart!

Het is gelukt! De commerciële afdeling van uw bedrijf heeft een grote nieuwe klant gestrikt. En dus kan de vlag uit. Of toch niet? Want, hoe zit het eigenlijk met de kredietwaardigheid van deze prospect? Met deze vijf financiële ratio’s brengt u die nauwkeurig in kaart!

De financiële positie, de betalingsdiscipline en de handelsmoraliteit. Voor u daadwerkelijk met deze nieuwe partij in zee gaat, moet u weten hoe het daarmee gesteld is. Het succes van het nu-moment moet later immers niet eindigen in groot financieel leed… Pak daarom voordat er ook maar één handtekening onder een contract wordt gezet eerst de jaarrekening van de nieuwe klant erbij. Dat geeft u al een eerste indicatie of het bedrijf financieel gezond is of niet.

Bestudeer de jaarrekening

Toch zegt ook de jaarrekening niet alles. Op het moment dat deze publiekelijk beschikbaar is, analyseert u immers gegevens die al snel een half jaar of langer oud zijn. Hoe u dat probleem kunt ondervangen? Met het opstellen van een aanvullend kredietrapport.

Stel een aanvullend kredietrapport op

Zo’n rapport vergelijkt de financiële situatie van uw potentiele relatie met die van vergelijkbare bedrijven in de sector. En het brengt de vijf belangrijkste financiële ratio’s in kaart om te achterhalen of uw nieuwe relatie op korte en lange termijn aan alle verplichtingen kan voldoen. We zetten de financiële ratio’s even voor u op een rijtje.

 1. Liquiditeit
  De liquiditeit van een relatie laat zien in hoeverre de onderneming in staat is om aan haar direct opeisbare verplichtingen te kunnen voldoen.
 2. Current ratio
  De bekendste liquiditeitsratio is de current ratio. Dit is de verhouding tussen de vlottende activa (inclusief liquide middelen) en het kort vreemd vermogen. De uitkomst van de berekening is een kengetal dat een indicatie geeft van de mate van liquiditeit van een organisatie. Hoe groter de current ratio des te beter de liquiditeitssituatie.
 3. Netto werkkapitaal
  Het netto werkkapitaal is het verschil tussen het bruto werkkapitaal en de kortlopende vorderingen. Ofwel: de vlottende activa minus de vlottende passiva. De omvang van het netto werkkapitaal kan dus positief, negatief of nul zijn. Een positief netto werkkapitaal wordt doorgaans geprefereerd boven een negatief netto werkkapitaal. De gedachte hierachter is dat de kans op het niet beschikken over voldoende liquide middelen bij een negatief netto werkkapitaal groter is dan bij een positief netto werkkapitaal.
 4. Quick ratio
  Eigenlijk is dit de current ratio zonder rekening te houden met voorraden. Dit geeft een ander beeld dan de current ratio. Voorraden zijn in veel gevallen pas na een aantal bewerkingen verkoopbaar. En daarna volgen ook nog de processen van verkoop, debiteuren en kasstroom. Daardoor duurt het geruime tijd voordat voorraden liquide middelen worden.
 5. Solvabiliteit
  De solvabiliteit van een relatie geeft inzicht in de mate waarin deze aan haar verplichtingen kan voldoen. Omdat het in kaart brengt in hoeverre een relatie afhankelijk is van schuldeisers.

Onderscheid liquide middelen en debiteuren

Is het in beeld krijgen van deze ratio’s eenvoudig? Nee, zeker niet! U dient namelijk onderscheid te maken tussen liquide middelen en debiteuren. Want waar liquide middelen direct beschikbaar zijn om aan openstaande rekeningen te voldoen, moeten debiteuren eerst nog betalen voor het geld beschikbaar komt.

Schakel KCF in

KCF helpt u daar graag bij. Door u volledig te ontzorgen met een aanvullend kredietrapport dat geheel is aangepast naar het huidige tijdsbeeld. En dat bepaalt onder welke voorwaarden u een de potentiële relatie uw producten of diensten af kunt laten nemen. Zo weet u zeker dat de vlag die u eerder nog met een grote glimlach uithing, later niet halfstok komt te hangen.

Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vraag het onze specialis - KCF Credit Management

Meer weten? Neem contact op met Martin

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…

Blogs Handvatten voor uw dagelijkse praktijk!

Als het om het beschermen en maximaliseren van uw werkkapitaal gaat, delen we graag onze kennis. Met tips, tricks, updates en nieuws geven we u handvatten voor uw dagelijkse creditmanagement-praktijk.

Lees onze blogs

Contact Mogen we u ook meer kennis, tijd en geld bezorgen?

Bezoek: Zwartewaterallee 44-48
8031 DX Zwolle
Plan uw route »
Bel: +31 (0)38 - 385 18 60
Mail: info@kcf.nl
Volg:
>

Nieuwsbrief Ontvang tips, tricks, updates en nieuws

Laat u elk kwartaal informeren over het beschermen en maximaliseren van uw werkkapitaal.

arrow-down arrow-left arrow-right dienst-werkkapitaal-optimalisatie dienst-klantacceptatie dienst-order-to-cash-procesanalyse dienst-service-overeenkomst dienst-debiteurenbeleid-uitvoering dienst-incasso facebook kernwaardes linkedin twitter