Werkkapitaal-optimalisatie Waarom het optimaliseren van werkkapitaal hoog op uw agenda moet staan!

U wilt cash genereren en dus bent u op zoek naar geld. U heeft alleen geen idee waar in uw bedrijf het verstopt zit… Herkent u dit probleem? Dan is het hoog tijd om het verbeteren van uw werkkapitaal hoog op uw agenda te zetten!


Wat daarvoor nodig is? Beter inzicht in uw voorraden, een goed georganiseerd inkoopbeleid, betere betaalafspraken met leveranciers en een strikte uitvoering van uw debiteurenbeleid. Oftewel een goed functionerend creditmanagementbeleid. Want uw stevige bedrijfsomzet is nog geen garantie voor cash op de bank. Nee, voor een gezonde bedrijfsvoering is werkkapitaal een veel belangrijkere graadmeter. Dat werkkapitaal is in drie deelgebieden op te delen:

1. Het verkorten van de betaaltermijn van uw debiteuren.
2. Het optimaliseren van uw voorraad.
3. Het niet te vroeg betalen van uw crediteuren.

Om het te verbeteren kunt u op al deze deelgebieden efficiënter en doelgerichter te werk gaan, dan nu het geval is. 
Een verbeter top-9.

1. Breng de cash conversion cycle in beeld

Waarom? Het is belangrijk om te weten hoeveel tijd uw bedrijf nodig heeft om diensten en aangekochte of geproduceerde goederen om te zetten in cash. Maak hiervoor een matrix. Zo maakt u de periode inzichtelijk die zit tussen de inzet van uren, aankoop van grondstoffen en de betaling van facturen door een klant.

2. Factureer niet langer veel te laat of zelfs maar een keer per maand

Waarom? Omdat de betaling van uw debiteuren dan al snel een halve maand langer op zich laat wachten dan gewenst… De opvolging van openstaande facturen wordt daardoor ineens een aandachtsgebied. Ons advies? Factureer zo snel mogelijk nadat een order is geplaatst en wees voorzichtig met verzamelfacturen.

3. Voorkom ruis over gemaakte verkoopafspraken en voorwaarden

Waarom? Iemand van uw administratieve afdeling moet aan het werk, omdat het geld van een verkoopcontract dat uw salesmanager heeft afgesloten niet binnenkomt. Zorg dat de betaaltermijnen een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt van uw financiële en commerciële medewerkers.

4. Kijk naar ergernissen van uw debiteurenbeheerders

Waarom? Ze zijn een goede graadmeter voor pijnpunten in de processen die uw werkkapitaal raken. Zoek uit waarin de vertraging zit die facturen oplopen. Worden ze niet op tijd verstuurd? Of niet op tijd betaald. En waar zitten de verborgen kosten?

5. Zorg voor een goed debiteurenbeleid

Waarom? Omdat u niet wilt dat uw bedrijf voor bank speelt. Werk daarom een doeltreffend en efficiënt debiteurenbeheer uit. Met ondersteuning van software die u helpt om facturen tijdig te versturen, te administreren en na te bellen.

6. Beperk uw voorraad

Waarom? Zo voorkomt u dat de ingekochte voorraad over datum of uit de mode raakt. Verbeter daarvoor het voorraadbeheer door de afstemming tussen de afdelingen inkoop en verkoop te optimaliseren. Al is het daarbij wel van belang om onderscheid te maken tussen omloopsnelheid of marge.

7. Budgetteer uw kasstroom

Waarom? Op deze manier kunt u bepalen wanneer u geld moet reserveren voor piektijden in de uitgaven. Een overzichtelijke liquiditeitsprognose – een terugkerend punt op elke managementvergadering – is daarbij onontbeerlijk.

8. Analyseer uw betaalcyclus

Waarom? Zodat uw betaalcyclus niet oploopt tot zes weken! Dat kan maar zo, als uw administratieve afdeling ingekocht goederen direct betaald, terwijl deze pas twee weken later geleverd worden en wellicht pas vier weken na levering betaald worden. Een voorbeeld van een oplossing is in zo’n geval om klanten de helft van het factuurbedrag alvast vooruit te betalen.

9. Wees selectief in het geven van krediet, zowel in omvang als tijd 

Waarom? Omdat u het risico loopt op debiteuren. Stel daarom limieten contractueel vast, analyseer de klantenportefeuille frequent en volg overschrijdingen van limieten altijd kordaat op.

Schakel KCF in

KCF is gespecialiseerd in werkkapitaal-optimalisatie. Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer over werkkapitaal-optimalisatie?
Vraag het onze specialis - KCF Credit Management

Meer weten? Neem contact op met Martin

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…

Blogs Handvatten voor uw dagelijkse praktijk!

Als het om het beschermen en maximaliseren van uw werkkapitaal gaat, delen we graag onze kennis. Met tips, tricks, updates en nieuws geven we u handvatten voor uw dagelijkse creditmanagement-praktijk.

Lees onze blogs

Contact Mogen we u ook meer kennis, tijd en geld bezorgen?

Bezoek: Zwartewaterallee 44-48
8031 DX Zwolle
Plan uw route »
Bel: +31 (0)38 - 385 18 60
Mail: info@kcf.nl
Volg:
>

Nieuwsbrief Ontvang tips, tricks, updates en nieuws

Laat u elk kwartaal informeren over het beschermen en maximaliseren van uw werkkapitaal.

arrow-down arrow-left arrow-right dienst-werkkapitaal-optimalisatie dienst-klantacceptatie dienst-order-to-cash-procesanalyse dienst-service-overeenkomst dienst-debiteurenbeleid-uitvoering dienst-incasso facebook kernwaardes linkedin twitter